بانی‌فیلم: در روزهای گذشته و با دستگیری فردی به جرم آزار و اذیت کودکان، بار دیگر توجه افکار عمومی جامعه نسبت به مصائب نبود آگاهی‌‌‌رسانی در برابر معضلات ناشی از وجود افراد منحرف و جنایتکار جلب شد.
بیشتر جرائمی که علیه کودکان اعمال می‌شود، متاسفانه ناشی از آگاهی اندک کودکان پسر و دختر نسبت به بروز خطرات و اعلام هشدار در برابر این مخاطرات است.
انتشار اخبار دستگیری و بازداشت افراد منحرف، در حالی در صدر خبرها قرار می‌گیرد که سینمای ایران بی‌توجه به آسیب‌های ناشی از ادامه این وضعیت‌ها، زیر سلطه انواع کمدی‌های سطحی و بی‌مایه قرار دارد!
پوران درخشنده از معدود فیلمسازان کشورمان است که به شکلی دغدغه‌مند نسبت به طرح مسئله در باره مشکلات و معضلات اجتماعی و راهکارهای مقابله با آنها، آثار مختلفی در سینمای ایران ساخته.
درخشنده که از ۱۲سال پیش با فیلم «هیس، دخترها فریاد نمی‌زنند» به عواقب آسیب‌های فردی و اجتماعی در مورد دخترانی پرداخت که در معرض انواع آزارها و اذیت‌ها قرار گرفته بودند.
موفقیت اقتصادی این فیلم در گیشه و استقبال مردم از طرح موضوعی مسایل اینچنینی باعث شد تا درخشنده درصدد طرح موضوع مشکل مشابه در باره پسرها بیفتد و در تدارک ساخت فیلم «هیس، پسرها فریاد نمی‌زنند» برآید.
وجود محدودیت‌ها و اعمال سلیقه‌های فردی و انبوهی از بی‌توجهی مقامات و مسئولان وزارت ارشاد و سازمان سینمایی نسبت به ضرورت طرح مضامین مشابه فیلم «هیس، دختران…»، موانع فراوانی را بر سر راه فیلمسازانی چون پوران درخشنده قرار داد.
مدیران سینمایی در عین بی‌توجهی نسبت به طرح مسایل و مشکلات و خطرات وجود افراد بیمار و منحرف برای محافظت از افراد جامعه، در راه تولید فیلمنامه سینمایی «هیس، پسرها فریاد نمی‌زنند» مشکلات زیادی را به وجود آوردند.

*پوران درخشنده و مریلا زارعی، پشت صحنه «زیر سقف دودی»

درخشنده با یادآوری آن روزها و نوع برخوردهای مسئولان وقت سینمایی گفت: مطالبه‌گری در زمینه‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به عنوان یک ضرورت نباید به دست فراموشی سپرده شود.
درخشنده با اشاره به اهمیت بالا بردن ضریب آگاهی جامعه در برابر ناهنجاری‌های اجتماعی، ضمن بیان بخشی از مشکلاتش در سال‌های پیش برای فراهم آوردن شرایط تولید «هیس، پسرها فریاد نمی‌زنند» گفت: وقتی فکر می‌کنم در سال‌های پیش با چه زحمت و تلاشی می‌خواستم «هیس، پسرها…» را بسازم و اینکه بیش از ده بار این فیلمنامه توسط وزارت ارشاد و مدیران سینمایی رد شد، به سختی کار بیشتر توجه می‌کنم. او در ادامه با بیان اینکه مدت‌ها برای گرفتن پروانه ساخت این فیلم به موانع متعددی برخورد می‌کرد، افزود: پس از مراجعات زیاد و پس از انجام برخی توافق‌ها با مدیران سینمایی توانستم در دوران کورنا برای این فیلم پروانه ساخت بگیرم.
کارگردان «شمعی در باد» با اشاره به اوضاع جامعه در اثر شیوع بیماری کرونا و میسر نشدن شرایط برای جلوی دوربین بردن «هیس، پسرها.. » گفت: پس از پایان دوران کووید، برای تمدید پروانه ساخت به سازمان سینمایی رفتم. همزمان یک سری مسایلی با موضوع فیلم «هیس، پسرها…» در جامعه اتفاق افتاد که همین باعث شد تا مدیران ارشاد پروانه ساخت را تمدید نکنند آنها به من گفتند که شما بروید فیلمی با موضوع دیگری بسازید!
درخشنده ادامه داد: به مدیران سازمان سینمایی گفتم که نمی‌توانم فیلم دیگری بسازم چون سال‌ها روی موضوع «هیس پسرها…» کار و تحقیق کرده‌ام و به عنوان یک هنرمند، ساخت این فیلم را وظیفه و مسئولیتی می‌دانم که روی دوش من گذاشته شده است. افراد آسیب‌دیده‌ای که با من صحبت کرده و از درد و رنج‌شان گفتند، این بار سنگین ناشی از رفتارهای غیرانسانی که در حق‌شان شده بود به من گفتند و من خود را ملزم به بیان گوشه‌هایی از ظلم افراد منحرف در حق پسران می‌دانم.
این کارگردان ادامه داد: در ضمن به آقایان در ارشاد تاکید کردم که کار من به عنوان یک فیلمساز، آگاهی دادن است. من نمی‌توانم بی‌تفا‌وت به وجود چنین معضلاتی در جامعه، کناری بنشینم و نظاره‌گر باشم. مدیران ارشاد وقتی اصرار من را دیدند پیشنهاد دادن که در جلسه شورای پروانه ساخت شرکت کنم تا از نظرات اعضای شورا آگاه شوم.
درخشنده ادامه داد: نکته تاسف‌برانگیز اینجا بود تمام افراد حاضر در شورای پروانه ساخت که بیشترشان از دست‌اندرکاران سینما بودند، ساکت نشسته بودند. من مطالب مربوط به مشکلات اجتماعی و جنایاتی که بر سر پسران آمده بود گفتم و از آنها خواستم که از نگاه آسیب‌شناسی، جامعه‌شناسی و خانواده این موضوع را ببینید اما پس از جلسه، با وجود اینکه انتظار داشتم که اعضای شورا با شنیدن حرف‌هایم قانع شده باشند، (چون در جلسه می‌شد فهمید که آنها ضرورت طرح چنین مسایلی را می‌دانند) اما گفتند که به دلیل وجود ملاحظاتی نزد اعضای شورا، اجازه تولید را ندادند. به عبارتی بار دیگر با پاک کردن صورت مسئله خواستند با معضلات برخورد کنند و اصطلاحاً «آشغال‌ها را، به زیر فرش جارو کنند»(!)
درخشنده با اشاره به ادامه اتفاق‌های هولناک مشابه موضوع فیلمنامه «هیس…» که در هفته گذشته در یکی از مدارس تهران رخ داد، اظهار داشت: متعاقب بروز دوباره چنین جنایت‌هایی، چندی پیش پلیس با دستگیری مردی که اعتراف کرد چندین پسربچه زیر ده‌سال را مورد آزار و اذیت قرار داده، بازهم آسیب‌پذیری جامعه آشکار شد و افکار عمومی نسبت به چنین اعمال شیطانی و ناهنجاری‌ها، حساس شد.
کارگردان «زیر سقف دودی» با انتقاد از ممانعت در مورد بیان معضلات و ناهنجاری‌ها، این پرسش را مطرح کرد که چه کسانی باید این موارد را بگویند و خانواده‌ها را آگاه سازند؟
درخشنده ادامه داد: من ِفیلمسازی که از ابتدای ورود به سینما تلاش کرده‌ام با آسیب‌شناسی معضلات مختلف و مسایل جامعه، راهکارهایی هم ارایه دهم، حالا با رد کردن فیلمنامه «هیس، پسرها…» باید بروم چه فیلمی بسازم؟! من تعهدم نسبت به جامعه بیان همین‌هاست، من ورودم به سینما با این همین مولفه فکری بوده که باید حرف مردم را بزنم و در کنار مردم بایستم.
این فیلمساز در ادامه گفت: حالا وقتی می‌بینیم که با دستگیری افراد خطرناک، چه جنایاتی بر سر کودکان آمده است به طوری که حتی پلیس هم از آسیب‌دیدگان می‌خواهد بروند و شکایت‌شان را مطرح کنند، آن وقت است که احساس مسئولیت بیشتری می‌کنم اما مدیران سینمایی از من ِفیلمساز می‌خواهند بروم و فیلمی با موضوع دیگری بسازم؟
مردم پیش از این باید نسبت به مراقبت از فرزندان آگاه باشند و مدام وجود چنین جنایتکارانی را هشدا دهند.
درخشنده ضمن انتقاد از مدیران سینمایی وزارت ارشاد برای ممانعت از تولید فیلم‌هایی که برای خانواده و افراد جامعه آگاهی‌دهنده است، این پرسش را مطرح می‌کند؛ «چرا پیش از وقوع چنین مسایلی که موجب التهاب‌های روانی فردی و اجتماعی و آسیب‌های هولناک می‌‌شود، به پیشگیری فکر نمی‌کنیم؟ ساخت فیلم‌هایی مرتبط با موضوع‌های آسیب‌رسانی، دید جامعه و پدرومادرها را نسبت به مراقبت از فرزندان‌شان و توجه دادن به دوری از افراد بیمار و روان‌پریش پیرامونی بیشتر می‌سازد.
مردم باید بفهمن و بدانند و این آگاهی دادن از اساسی‌ترین وظایف یک هنرمند سینماست.
درخشنده با انتقاد از برخی هنرمندان که به شکل افراطی در برخی مسایل اجتماعی و اقتصادی شرکت کرده و به اظهار نظر می‌پردازند، افزود: من تعجب می‌کنم، چرا هیچ‌کدام از هنرمندان با شنیدن خبر بازداشت افراد منحرفی که در حق کودکان دست به اعمال شنیع زدند، چندان واکنشی نشان ندادند؟! من به نوبه خودم به عنوان یک هنرمند مطالبه‌گر، منتظرم مسئولان ارشاد و سازمان سینمایی دست از لجاجت و مخالفت بردارند و بگذارند فیلم «هیس، پسرها فریاد نمی‌زنند» ساخته شود. از سال ۹۵ و پس از ساخت «زیر سقف دودی» تا الان همچنان مترصد ساخت این فیلم اجتماعی هستم. من نزدیک به هشت سال است که کار دیگری نکرده و فیلم دیگری نساخته‌ام. چرا نمی‌گذارند این فیلم ساخته شود؟ چه افرادی مانع ساخت این فیلم هستند؟
درخشنده از تمامی سینماگران خواست که مطالبه‌گر باشند و تنها به طرح انتقادهای لفظی آن هم در گروه‌های مجازی بسنده نکنند.
او از فعالان سینمایی خواست تا درباره موضوعات حساس جامعه بیشتر مداخله کنند و تاثیرگذار باشند؛ کارگردان «پرنده کوچک خوشبختی» گفت: باید این مشکلات و معضلات اجتماعی منعکس شود و اینکه چرا کارگردانانی که نام‌شان به عنوان هنرمندانی که کارهای‌شان با مردم پیوند خورده و در مقام یک مطالبه‌گر هستند و می‌توانند به سراغ ساخت فیلم‌های اجتماعی بروند، به چه دلیل در حال حاضر بیکارند و گوشه‌ای نشسته‌اند؟

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *