کتاب «وفای عهد» یادداشتهای روزانه دکتر محمد وفایی، پدر استومی ایران و بنیانگذار انجمن خیریه استومی ایران به قلم هومن ظریف، همراه با فیلم مستند ۵۷ دقیقهای به کارگردانی همین نویسنده اردیبهشت ماه امسال آماده عرضه شده است.
به گزارش رسیده، در بخشی از کتاب دکتر وفایی میگوید: «سالها گذشته است. دهه نهم زندگیام، تصویری از زندان به واسطه اخبار ناخودآگاه، در ذهنم شکل میگیرد خودم را در برابر در بزرگ زندان میبینم. انگار تخیل من را به روبروی دیوارهای بلند این مکان کشانده است. گهگاه فکر میکنم که زندان جای رندان بوده است. همه رندان عالم در زندان روزگار، زندان و جبر بشری، اسیر بودهاند. دهه نهم زندگیام هستم. هنوز هم کودکم هنوز هم سادهام به همان سادگی بچهای روی درخت باغی در قزوین. روبروی دیوار بلند زندان ایستادهام بیرون زندان ایستادهام اما هنوز آزاد نیستم! از دور صدایی میآید نام من را با آب و تاب میخواند».
این بخشی از کتاب «وفای عهد» مربوط به زندگینامه پروفسور محمد وفایی است. کسی که هم کلاس درس حسن حاج سیدجوادی را در ابتدای دهه بیست در قزوین درک کرده است و نیز هم محلهای و مشوق محمدعلی رجایی دومین نخستوزیر و دومین رئیسجمهور ایران برای پیوستن به انجمن اسلامی شهر قزوین بود.
تپه ماهورهای زندگی این انسان میهندوست کم نیست چرا که او یکی از دانشجویان کلاس درس استاد حسین گلگلاب، شاعر، حقوقدان، گیاه شناس و موسیقیدان و مترجم و عکاس و عضو پیوسته فرهنسگتان اول و دوم و دوره پیشا فرهنگستان نیز بود که بیشتر نام حسین گل گلاب به عنوان سراینده سرود «ای ایران» در زمان اشغال ایران توسط روسیه شوروی، امریکا و انگلیس شهرت دارد.
دکتر وفایی با وساطت پروفسور عدل پدر جراحی نوین ایران، در جریان محاکمه افسران تودهای در ابتدای دهه سی، مشمول عفو پهلوی دوم شد.
آنگونه که مشخص است، دکتر محمد وفایی، که در سال 1308 در شهر قزوین به دنیا آمده و تحصیلات ابتدایی و متوسط خود را در همین شهر به پایان رسانده است به خاطر اشغال قزوین توسط نیروهای ارتش روسیه شوروی، از کودکی تمایلات وطنپرستانه قوی را حس کرده است و بر این اساس، او بعد از سپری کردن دوره تخصصی پزشکی در دانشگاه تهران و خارج از ایران، به عنوان استادیار و دانشیار بیمارستان سینا سالها مشغول فعالیت بود.
در سال ۱۳۴۸ به خاطر نگارش کتاب «کارهای عملی جراحی های کوچک» با همکاری دکتر دارا عزیزی، جایزه نقدی خود را صرف فراگرفتن تخصص کولون و رکتوم در بیمارستان سنت مارکز، وابسته به دانشگاه لندن کرد. او پایهگذار رشته بیماری و جراحیهای کولون و رکتوم و پدر این علم در دانشگاه های ایران شناخته شد.
وی در سال ۱۳۶۲ بازنشسته دانشگاه تهران شد و سال بعد برای ادامه فعالیتهای تخصصی، به دانشگاه بیرمنگهام انگلیس (جنرال هاسپیتال) رفت.
او این روزها همچنان در مطب و بیمارستانهای تخصصی مشغول درمان بیماران استومی است.
کتاب «وفای عهد» یادداشتهای روزانه اوست که با نمایشپردازی یا دراماتورژی هومن ظریف، همراه فیلم مستند ۵۷ دقیقهای از دکتر وفایی اردیبهشت ماه امسال آماده عرضه شده است.
کتاب «وفای عهد»، پس از کتاب های «مرز پرگهر» (درباره استاد حسین گل گلاب سراینده سرود ای ایران)، «یمینی شریف آنچه بود آنچه هست» (درباره کار و زندگی عباس یمینی شریف)، «گل گفتوگو» (مصاحبه های هومن ظریف با هنرمندان موسیقی)، «خاطرات ساکن خیابان آمل» (نمایشپردازی یا دراماتورژی خاطرات ناصر جبلی) و ویرایش کتاب تاریخ معماری از هخامنشیان با ترجمه حسین گل گلاب، ششمین کتاب تاریخی هومن ظریف محسوب میشود که توسط نشر اندیشه عصر در دسترس پژوهشگران میهن دوست قرار داده شده است.
فیلمهای «مرز پرگهر» و «گل گلاب به روایت هما»، «فرخی یزدی، «یمینی شریف»، «شهیدی عود آواز» (درباره عبدالوهاب شهیدی)، «درجستجوی زمان از دست رفته»، «ر.اعتمادی به روایت ر.اعتمادی» (درباره سردبیر مجله جوانان امروز و نویسنده رمانهای عاشقانه)، «روشنای خورشید» (درباره فرهنگ زرتشتی و زندگی موبد دکتر اردشیر خورشیدیان)، «پیرنیا باغبان گلها» (درباره بنیانگزار برنامه پنجگانه گلها)، «آقا بیژن» (درباره نخستین گوینده تاریخچه رادیو در ایران و دنیا)، «بانوی آبان» (درباره شاعر آوانگارد و نخستین مترجم زن قرآن دکتر طاهره صفارزاده)، بارقههای باستانی (در دو نسخه سوگ وسور) و کجا جویمت؟ (هرسه درباره دکتر باستانی پاریزی)، مستند «ویلن قجر» (با تهیه کنندگی رسول خادم)، مستند «یک روز با هوشمند وزیری» و مجموعه برنامههای مستند هفتگی «گلهای ظریف» برخی ازدیگر کارهای مستند هومن ظریف در مقام تهیهکننده و کارگردان است.
عوامل فیلم «وفای عهد» عبارتند از: دستیار و پژوهشگر علمی: دکتر مجید جبلی. گفت وگو با دکتر عدل: دکتر پیروز فخرایی. نویسنده گفتار متن: هومن ظریف. گویندگان: نجلا امیدی و هومن ظریف. تصویربرداران: رضا تقی زاده، بهنام تقی لو و محمد شریفی، صد گذار و تدوین: هومن ظریف. ایده تیتراژ پایانی: ناصر جبلی. پوستر و جلد کتاب: نجلا امیدی. نوازنده کلارینت و تار: دکتر مجید وفایی.
بدون دیدگاه