جبار آذین
اوس محمود به تازگی موفق شده بود که یک فیلم سیاسی از یک کارگردان سیاسی ایرانی خارج نشین را ببیند و تماشای آن، چنان او را متاُثر کرده بود که مرا مجبور کرد، دیروز بیش از دو ساعت با او درباره آن فیلم، سینما و سیاست و جامعه و… صحبت کنم‌.
می گفت: آقا واقعا سیاست پدر و مادر ندارد و سینما هم این طور شده است.
گفتم: این ضرب المثل، قدیمی و منسوخ شده است، چرا که هم سینما و هم سیاست، پدر و مادر دارند، اما مسئله این است که پدر و مادر مشخص ندارند و مرتب و نامرتب پدرها و مادرهایشان عوض می‌شود و هر پدر و مادر جدید هم با نفی پدرها و مادرهای قبلی، سعی می‌کنند، آن طور که دوست دارند و می پسندند و به نفعشان است، فرزندان خود و دیگران را تربیت و اداره کنند. از همین رو هر دو، هم سیاست و هم سینما و همچنین فرهنگ و هنر، پدرها، مادرها و خواهران و برادران مشروع و نامشروع زیاد دارند.
گفت: به همین دلایل که گفتید، سیاست چیز خوبی نیست.
گفتم: کاملا برعکس، سیاست چیز خوبی است، آنچه بد است، سیاستِ غلط است.
گفت: من که نفهمیدم، مگر سیاست، بد و خوب هم دارد؟
گفتم: بله، خوشبختی و رفاه و امنیت و آسایش و آزادی و آزادگی و توسعه و پیشرفت، حاصل سیاست خوب، و وجود فاصله و شکاف طبقاتی و نادار و دارا و بی‌عدالتی و فساد و ناامنی، نتیجه سیاست غلط است. بر همین اساس، وجود آثار فرهنگی و هنری و سینمایی خوب و تاُثیر گذار و سلامت ملی و مردمی، محصول سیاست ها و سیاستگذاران خوب و درست و در غیر این صورت، ماحصل سیاست ها و سیاسیون بد است. واضح تر بگویم، همه چیز و همه کس در دنیا و ایران سیاسی هستند، هر کس درباره هر چیز که صحبت می‌کند، حرف‌هایش به سیاست ختم می‌شود.
به عنوان نمونه، حرف و سخن در مورد گرانی نان، به گندم و آرد و کشت و کشاورزی و سرانجام به یک وزیر و وزارتخانه می‌رسد و یک مسئله حیاتیِ زندگی، که سر از سیاست در می‌آورد. این روند درباره فرهنگ و هنر و اقتصاد و غیره نیز همین گونه است و همه به سیاست و سیاستگذاران می رسند.
اکنون یک موضوع مهم در این حوزه مطرح می شود و آن همان داشتن پدر و مادرهای درست و حسابی و یا نادرست و ناحسابی در عرصه سیاست و موافقان و مخالفان سیاست‌های خوب و بد است.
آن ها که موافق سیاست های خوب باشند، قابل احترام ملت اند، اما آن‌ها که با سیاست‌های بد طرف اند، دو گروه را تشکیل می‌دهند، موافقان که نانشان توی روغن است و مخالفان که مغضوب و مطرود هستند.
این دو گروه در میان تمام قشرهای جامعه قرار دارند و از جمله در هنر و سینما، به همین علل است که فیلم‌ها و آثار هنری خوب و بد ما محصولاتی سیاسی‌اند.
اکنون گمان کنم با صحبت‌هایی که شد، جا و جایگاه همه کس و همه چیز و فیلم و هنر و سریال و تئاتر و موسیقی و فیلمی که دیده‌ای و… روشن شود.
گفت: عجب، تا حالا به سیاست، جامعه و هنر این طوری فکر و نگاه نکرده بودم، جالب بود! با این توضیحات فکر کنم امروز باید آن فیلم و دیگر فیلم ها و تولیدات هنری و فرهنگی و حتی تغییر و تحولات کشور را جورِ دیگر نگاه و پیگیری کنم.
اوس محمود رفت تا آن فیلم سیاسی را دوباره و این بار از زاویه دیگر تماشا کند. من هم چون همیشه به نگارش یادداشت مشغول شدم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *