جبار آذین
نبود سینما و تفکر و اهداف و برنامه ملی در حوزههای فرهنگ و هنر و تداوم اداره ملوکالطوایفی و جزیرهای عرصهها و به رغم حضور و وجود گرچه ناتوان وزارت ارشاد به عنوان متولی قانونی فرهنگ و هنر و سینمای ایران که جریانها و گروههای مدعی بر مبنای اهداف و سلیقههای خود و بدون توجه به ارشاد، کار خود را میکنند و راه خود را میروند و ادامه موازیکاری و مغایرت محتوایی و عملکردها و برنامهها و تولیدات هنری و فرهنگی، خبر میرسد سند سینمایی سپاه پاسداران درحال تهیه و تدارک و تدوین است.
گفته میشود هدف از تاُلیف و تدوین این سند، نوسازی سینمای دفاع مقدس و طراحی الگوی ملی برای درامهای با موضوعهای مرتبط با مسائل جامعه و در واقع سینمای اجتماعی است.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با آنکه به عنوان یک تشکل بنیادین نظامی تشکیل شده و همیشه با اقتدار به وظایف و مسئولیتهای خود عمل کرده است، اما سالهاست که در بخشهای مختلف اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی نیز فعال است و با حمایتهای خود به ویژه سازمان هنری رسانه اوج، حرکتهای قابل تاُملی در خصوص تولید آثار دفاع مقدسی، مقاومتی،دینی، فرهنگی، هنری و سینمایی انجام داده است.
با این حال، حضور تشکلهایی مانند سپاه که در کنار وظایف اصلی خود به دیگر امور اجتماعی نیز میپردازند، به معنای حضور و فعالیت تخصصی آنها در حوزههای مختلف به ویژه فرهنگ و هنر و سینما نیست. این امر بدان معناست که پرداختن به هنر، هنرمند، متخصص و کارشناس میخواهد و چنانچه قرار باشد برای بهبود حال و احوال سینمای بیمار و فرهنگ و هنر بدحال کشور، اقدامی صورت گیرد، این امر باید به همت کارشناسان و متخصصان امور سینما و منقدان و هنرمندان اجرایی شود و اگر بناست که سندی در این ارتباط تهیه و تنظیم شود، این حرکت مهم، در حیطه وظایف افراد و گروههای یاد شده است.
سپاه و دیگر نهادها و سازمانهای فعال در فضای سینما و هنر هم میتوانند با شرکت نمایندههای خود در این زمینه مشارکت داشته باشند.
از همین رو، تهیه سندی مجزا برای یک تشکل نظامی فعال در عرصه فرهنگی، با ذات و سرشت و سرنوشت سینما و فرهنگ همخوان و همسو نیست و چه بسا، حال سینما و سینماگر را بدتر و تفرقه و تنش را در میان اهالی سینما افزایش دهد.
واقعیت اینکه، اوضاع سینما در تمام بخشها خراب است و احوال هنر و فرهنگ کشور نیز به همین صورت است و ضرورت بازنگری و بازسازی و درمان آفتها و آلودگیها و بیماریهای سینما و هنر، بر کارشناسان روشن است و نگارنده تاکنون صدها نقد و مقاله و تحلیل در این زمینه نوشته است، ولی این مهم، تنها به دست کارشناسان و متخصصان این عرصهها میتواند محقق شود و نگرش جدا، خودمختار و جزیرهای نه تنها راهگشا نیست که اوضاع را بدتر خواهد کرد.
اگر مسئولان میخواهند در جهت درمان هنر و سینما و فرهنگ، کار اساسی انجام دهند، یگانه راه موفق آن، تهیه، تدوین و تنظیم سند ملی سینما توسط سینماگران ملی است و دیگر فعالان در این حوزه نیز میتوانند با حمایت و حضور کارشناس خود در این راستا همکاری نمایند.
بدون دیدگاه