درخشش پیشگام فقید مکتب سقاخانه در شب عرض اندام استادان

دو دلداده، با صلابتی ستودنی در میانه تصویر ایستاده‌ بودند.چکش شهریار ربّانی که بالا رفت و روی پیشخوان حراج فرود آمد، فقط رقم ۳۱۰۰ میلیارد تومانی برای تابلویی از زنده‌یاد صادق تبریزی را ثبت نکرد؛ مهم‌تر، تمدید یاد و نام پیشگام مکتب سقاخانه بود در دل های حاضران سالن «حراج تهران» که به معرفی هنر مدرن و معاصر ایران اختصاص داشت. بیست و سومین حراج تهران در حالی شامگاه پنجشنبه (یکم خرداد) با ارایه یکصد اثر نقاشی، نقاشیخط، حجم و عکس در هتل پارسیان آزادی تهران برگزار شد که تابلوی صادق تبریزی پیشگام مکتب سقاخانه، خوش درخشید .

بنا به این گزارش ، بیست و سومین «حراج تهران» با فروش ۱۷۴ میلیارد و ۹۲۲ میلیون تومان پایان یافت و آثار «اندام» حسین زنده‌رودی با برآورد قیمت ۱۲ تا ۱۴ میلیارد تومان، «سمت پنهان» سهند حسامیان با برآورد قیمت ۹ تا ۱۰ میلیارد تومان، «بدون‌ عنوان» مسعود عربشاهی با برآورد قیمت ۸ تا ۹میلیارد تومان، «توپ آیینه» منیر (شاهرودی) فرمانفرمائیان با برآورد قیمت هفت تا هشت میلیارد تومان گران‌ترین آثار بیست و سومین حراج تهران بودند.
در کنار این ارقام بالا، فروش یک طراحی بزرگ از صادق تبریزی پیشگام فقید مکتب سقاخانه جزو اتفاقات مهم این حراج بود. این اثر «بدون‌عنوان» ترکیب ‌مواد روی کاغذ چسبانده‌شده روی بوم که سال ۱۳۹۸ در یازدهمین حراج تهران ارایه شده بود، با برآورد قیمت دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تا ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان عرضه و با قیمت سه میلیارد و ۱۹۰ میلیون تومان فروخته شد.
مهرداد فلاح، هنرمند نقاش و نماینده هنری خانواده تبریزی درباره پیشینه این اثر و اهمیت آن گفت: «این اثر یک بار پیش از این در سال ۱۳۹۸ در یازدهمین حراج تهران با برآورد قیمت دویست تا سیصد میلیون تومان به رقم 220 میلیون تومان به فروش رفته بود و الان هم برای مرتبه دوم به رقم ۳میلیارد و ۱۹۰میلیون تومان فروخته شد که حاکی از رشد قیمتی ۱۴برابری این اثر است.»
به اعتقاد فلاح، اهمیت این اثر سوای ابتکار تبریزی در احیا و بازآفرینی اوج‌های تاریخی بر بستری با صورت‌بندی مدرن، در آن است که اساساً طراحی های این هنرمند در بازار هنر محدود و اندک هستند و این اثر جزو طراحی های بزرگ و کم شمار او به شمار می رود .البته این اثر واجد ویژگی های زیباشناختی کتمان ناپذیری است و مهارت و قدرت قلم هنرمند و ظرافت در اجرای قلمگیری‌های بداهه خطوط فیگورها، در عین رهایی، بسیار حساب‌شده، جسورانه و مجذوب‌کننده است.»
فلاح درباره حضور اثری برای دومین بار در یک حراج افزود: «معمولا حضور چند باره یک اثر خاص در یک حراج معین و به تعبیر دیگر بازفروش آن اثر، به خاطر استقبالی است که در دوره های قبلی از سوی خریداران و مجموعه داران از آثار آن هنرمند شده است و همین امر مسئولان موسسه حراج را ترغیب به عرضه مجدد آن اثر می کند.باید اضافه کنم در مورد صادق تبریزی پایه قیمت گذاری اثر او به نسبت حراج های قبلی نه خیلی بالا و نه خیلی پایین بود. از سویی،ابعاد طراحی، بزرگ است و در رده آثار نفیسی محسوب می شود که مجموعه داران را به خریداری آن ترغیب می کند.»
زنده یاد صادق تبریزی پایه‌گذار نقاشی‌خط در ایران و از پیشگامان مکتب «سقاخانه» زمستان سال ۹۶ در سن ۷۹سالگی در لندن درگذشت.
تبریزی نخستین بار در سال ۱۳۳۸ نقاشی خط را روی یک پنل سرامیکی کار کرد و به گواه برخی کارشناسان و منتقدان کار این هنرمند روی این پنل سرامیکی، نخستین اثر نقاشی خط است که کلماتش به قصد خوانده شدن نوشته نشده است. تبریزی اوایل دهه ۱۳۴۰ نزد استاد علی اکبر کاوه خوشنویسی را فراگرفت و پس از آن همزمان با رواج مکتب سقاخانه در میان شماری از هنرمندان، به سبک نقاشی- خط روی آورد. او در کنار پرویز تناولی، حسین زنده‌رودی، فرامرز پیلارام، مسعود عربشاهی و منصور قندریز از پیشگامان مکتب سقاخانه است؛ مکتبی که ریشه در مکتب‌های قدیمی و میراث فرهنگی ایران داشت و قرار بود پلی میان سنت و دنیای نو بنا کند.آخرین نمایشگاه خارجی این هنرمند ایرانی در سال ۱۳۹۱ همزمان با «هفته هنری جهان اسلام» در گالری ۸ لندن برپا شد که بازتاب‌های متفاوتی داشت. تبریزی طی ۵۰ سال لااقل ۳۰ نمایشگاه مهم انفرادی و گروهی برپا کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *