حراج ملی، رویدادی که در مقایسه با حراج تهران این روزها گوی سبقت را به لحاظ پرحاشیه بودن ربوده و با گذشت ۱۱ روز از زمان برگزاری، نه تنها این حاشیهها کمرنگتر نشده که مدام موارد جدیدی نیز به آن اضافه میشوند.
این بار حاشیه به ادعای برگزارکنندگان این رویداد، مبنی بر دریافت مجوز از اتحادیه صنایع دستی و اشیای قدیمی بازمیگردد. مدیر حراج ملی پیشتر در گفتوگویی با ایسنا در پاسخ به شبهات دربارهی مجوز این رویداد، چنین اظهار کرده بود: «یک آییننامه مدونی تدوین نشده و آن چیزی که لزوم داشت، اخذ مجوز از وزارت ارشاد و اتحادیه صنایع دستی و اشیای قدیمی بود که ما نیز همین روال را طی کردیم. اتفاقا خیلی استقبال میکنیم که اگر قرار باشد یک آییننامه تدوین شود، ما بر اساس آن جلو برویم.»
اما این سخنان در حالی مطرح شده که به منظور پیگیری این مسأله و با توجه به اظهارات جدید مدیرکل موزهها و اموال منقول تاریخی، با سیدمحمد عبداللهی، رییس اتحادیه صنایع دستی و اشیای قدیمی تماس گرفتیم.
او با تاکید بر اینکه هفتمین دوره حراج ملی ایران به هیچ عنوان از اتحادیه مجوزی دریافت نکرده است، چنین اظهار کرد: «ما اقدام این عزیزان را در صورت رعایت قانون کامل قوانین میراث فرهنگی، تجارت، صنفی و رعایت کامل شئونات اسلامی، بلامانع دانستیم که هیچکدام را انجام ندادند. ما هیج مجوزی به این رویداد ندادیم و صرفا آنها را به رعایت این قوانین دعوت کردیم و گفتیم در صورت رعایت این موارد، برگزاری حراج بلامانع است که باز هم میگویم هیچ کدام را انجام ندادهاند.»
عبداللهی در پاسخ به این سوال که چه پیگیریای در این راستا تاکنون انجام دادهاند؟ گفت: «بازرس ما رفت و بارها به حراج ملی تذکر دادیم. علاوه بر این از آنها درخواست کردیم تا مستنداتشان مانند کارشناسی، قیمتگذاری و ارزیابی را به ما ارائه دهند که نیاوردند. ما این افراد را به میراث ارجاع دادیم، ولی آنها صرفا از وزارت ارشاد یک مجوز کلی دریافت کردند و از رجوع به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی امتناع کردند.»
عبداللهی همچنین در ادامه با انتقاد از وزارت میراث فرهنگی در این راستا که چرا تاکنون این موضوع را پیگیری نکرده است؟ گفت: «درحال حاضر دربارهی ماجرای حراج ملی میراث فرهنگی متولی است و باید پیگیر شود. چرا وزارت میراث در هفت دوره برگزاری این رویداد هیچ مداخلهای نکرده است؟ من به وزارت ارشاد کاری ندارم. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یک وزارتخانه جداست ولی چرا وزارت میراث فرهنگی تا به حال اقدامی نکرده است؟»
او با تاکید دوباره بر این موضوع که حراج ملی هیچ مجوزی از اتحادیه صنایع دستی دریافت نکرده است، گفت: «ما مجوزی ندادهایم و تازه بازرس ما رفته و دیده که مجوزی ندارند. برای اولین بار قبل از وقوع رفته و تازه مدارک نیز درخواست کرده بودند.»
رییس اتحادیه صنایع دستی همچنین اظهار کرد: «بدون مجوز میراث و نظارت ما این رویداد تخلف مطلق است. ما نمیتوانیم خرید آثار را باطل اعلام کنیم. در اینجا مرجع ذیصلاح باید وارد شود و این هم با درخواست خود وزارت میراث فرهنگی باید انجام شود.»
او در آخر توضیحاتی به این شرح ارائه داد: «آییننامههای اجرایی حراج و تعاریف جزییات اشیاء فرهنگی و هنری هنوز تعیین نشده است. تعاریف مجموعهداری و چگونگی مبادلات مجموعه داری و دارندگان اشیای قدیمی به صراحت تعیین نشده و این موارد چیزهایی هستند که یک سردرگمی و آشفتگی در بازار ایجاد کردهاند که مسئولیت تمام این موارد با خود وزارت میراث فرهنگی است.»
عبداللهی مجددا با تاکید بر این نکته که متولیان حراج از اتحادیه صنایع دستی و اشیای قدیمی مجوزی نگرفتهاند، گفت: «اگر مجوزی دارند منتشر کنند. بگویند ما این مجوز را گرفتهایم. سوال ما این است که چرا میراث تا به حال مداخله نکرده است؟ حراج ملی گزارش هفت دورهی قبلی خود را نیز حتی باید منتشر کند.»
بدون دیدگاه