هفتاد و چهارمین دوره جشنواره بینالمللی هنری هلند با اجرای «ریویچی ساكاموتو» آهنگساز مطرح برنده جایزه اسکار بهترین موسیقی فیلم سینمایی «آخرین امپراتور» به کارگردانی «برناردو برتولوچی» برگزار میشود.
جشنواره بینالمللی هنری هلند Holland International Festival با موضوع «چه چیزی انسان را میسازد» و با شرکت هنرمندان مطرح جهان، همچون؛ «ریویچی ساكاموتو» Ryuichi Sakamoto و «ژیزل وین» Gisèle Vienne در بخشهای مختلف، از جمله؛ سینما، تئاتر، موسیقی، اُپرا، حرکات موزون، چندرشتهای و … از روزهای 13 خرداد ماه تا 6 تیر ماه امسال (3 تا 27 ژوئن 2021) به صورت فیزیکی و تعدادی از اجراها هم به صورت آنلاین در کشور هلند برگزار میشود.
«محمد أمين» Mohammad Amin سردبیر سایت فرهنگی «لازورد» www.culutrelazuli.com هلند، که در دورههای مختلف جشنواره بینالمللی هلند حضور داشته است، در مورد اجرای هنرمندان ایرانی در جشنواره بینالمللی هلند گفت: نمایش موزیکال «توراندخت» با الهام از اپرای «توراندخت» اثر «جاکومو پوچینی» Giacomo Puccini آهنگساز سرشناس ایتالیایی و مهمترین اپرانویس دوران خود پس از «جوزپه وردی» Giuseppe Verdi و «هفت پیکر» نظامی گنجوی با همکاری ایران و هلند در سال 2019 در جشنواره هلند در آمستردام روی صحنه رفت. این کنسرت ـ نمایش، به کارگردانی «میراندا لاکرولد» Miranda Lakerveld و آهنگسازی «آفتاب درویشی» و با اجرای «نوید گوهری» رهبر آنسامبل اجرا شد.
وی در مورد جایگاه جشنواره بینالمللی هنری هلند گفت: جشنواره هلند، قدیمیترین و بزرگترین جشنواره هنرهای نمایشی در این کشور است که هر ساله در ماه ژوئن در شهر آمستردام برگزار میشود. این جشنواره، شامل؛ تئاتر، موسیقی، اپرا و رقص مدرن است. در سالهای اخیر، هنر چندرسانهای، هنرهای تجسمی، فیلم و معماری هم به فهرست آن اضافه شده است. از سال 1947 جشنواره هلند پیشروترین جشنواره بینالمللی هنرهای نمایشی در این کشور است که سالانه، اجراهای استثنایی با اعتبار بینالمللی را برای علاقمندان به هنرهای مختلف ارائه میکند. با توجه به اینکه هر مدیر هنری آن را به مسیرهای جدیدی سوق میدهد، این جشنواره بیش از شصت سال است که در صدر برترین رویدادهای هنری قرار دارد.
این روزنامهنگار باسابقه، در مورد مضامین مهم جشنواره بینالمللی هنری هلند گفت: مضامین اصلی این رویداد معتبر هنری در کارهای هنرمندان دانشیار شامل؛ تجربه زمان و راههای تأثیرگذاری انسان بر جهان و محیط زیست و همچنین چگونگی تأثیرگذاری انسان بر جهان، متمرکز است. این رویداد قدیمی با ارائه موضوعهای مختلف هنری؛ به این مهم میپردازد که چه چیزی انسان را میسازد؟ هنرمندان جشنواره، از زوایای مختلف؛ به این مضمون نزدیک میشوند و اینکه انسان چگونه بر طبیعت تأثیر میگذارد؟ همچنین ساختارها و سیستمهای اجتماعی ـ انسانی مانند زمان و هویت چگونه شکل میگیرد؟
وی در ادامه سخنانش تأکید کرد: در اين راستا جشنواره هلند، مجموعهای از فیلمها را ارائه میدهد كه هر كدام با آثار هنرمندان دانشیار امسال، از جمله؛ «ریویچی ساكاموتو» آهنگساز سرشناس ژاپنی و «ژیزل وین» کارگردان تئاتر فرانسوی ـ اتریشی ارتباط ویژهای دارند. مضامین پرداخته شده شامل؛ هویت، زمان، سکوت و آرامش است، مضامینی که در کار «ساکاموتو» و «وین» نیز نقش اساسی دارند. این برنامه، با معرفی کوتاه، گفتوگو با کارشناسان هلندی و همچنین نمایش فیلم درباره موضوعاتی که هنرمندان با آن در ارتباط هستند، طراحی شده است و مطمئناً علاقمندان، از آنها لذت میبرند.
این فعال رسانهای در مورد ویژگیهای جشنواره بینالمللی هنری هلند گفت: این جشنواره با نمایش هنرهای ملی و بینالمللی؛ به همکاری و تبادل بینالمللی توجه و تمرکز ویژهای میدهد. در سال 1974، این ابتکارات در کشورهای دیگر توسعه و گسترش یافت؛ در سال 1947 جشنواره بینالمللی تئاتر «آوینیون» Avignon در کشور فرانسه و جشنواره بینالمللی تئاتر «ادینبورگ» Edinburgh در کشور اسکاتلند و همچنین در سال 1948 جشنواره موسیقی و هنر «آلدبورگ» Aldeburgh در کشور انگلستان تأسیس شدند. جشنواره هلند به این نتیجه رسید که هنر؛ افق وسیعتری را ایجاد میکند و باعث شگفتی میشود، منجر به بحث و گفتوگو میشود و ما را مجبور میکند که وقت بگذاریم و به چیزی فکر کنیم.
وی افزود: جشنواره بینالمللی هنری هلند، خود را سکویی برای دستاوردها و پیشرفتهای جالب هنری و سرآغاز تمرکز بر تولید و فعالیتهای هنری میداند که توسط سایر نهادهای هنری انجام نشده است. این جشنواره، با مؤسسات و هنرمندان در هر قاره همکاری میکند، علاقمندان، با زمینههای متنوع فرهنگی مخاطبان ویژه این رویداد پربیینده و معتبر هنری هستند.
«محمد أمين» سردبیر سایت «لازورد» در پایان این گفتوگو در مورد اهداف برگزاری جشنواره بینالمللی هنری هلند گفت: گسترش ایدههای پیشگامانه، با تأکید بر نوآوری، بدون غفلت از موارد فرهنگی از اهداف این جشنواره است. این رویداد، همچنین به دنبال تأثیرگذاری الهامبخش در هنرهای نمایشی در داخل و خارج از کشور است؛ زیرا موسیقی کلاسیک و معاصر، اپرا، تئاتر کلاسیک و معاصر، رقص، تئاتر، موسیقی پاپ، موسیقی جهانی، فیلم و اجرای هنرهای تجسمی در آن به بهترین شیوه عرضه میشوند. اجراها در مکانهای مختلف آمستردام مانند؛ تئاترشهر، اپرا، سالنهای کنسرت، کنسرتگبو، موزیک بوک، مركز فرهنگي کارخانه «وسترگاس» و دیگر جاهای فرهنگی این شهر عرضه میشوند.
«ریوئیچی ساکاموتو» موسیقیدان و بازیگر باتجربه و مطرح ژاپنی از سال ۱۹۷۷ تاکنون مشغول فعالیت است. از فیلمهایی که وی در آن هنرنمایی کرده است، میتوان بهعنوان آهنگساز به فیلم سینمایی «آخرین امپراتور» The Last Emperor به کارگردانی «برناردو برتولوچی» Bernardo Bertolucci و نیز بهعنوان بازیگر و آهنگساز، به فیلم سینمایی «کریسمس مبارک، آقای لارنس» Merry Christmas, Mr. Lawrence به کارگردانی «ناگیسا اوشیما» Nagisa Ōshima اشاره کرد.
«ژیزل وین» در سال 1976 متولد شد و قبل از پیوستن به مدرسه ملی هنرهای عروسکی، در فلسفه تحصیل کرد. در فاصله سالهای 2000 و 2017 با همکاری شرکتش 14 قطعه را تولید کرد و با هنرمندانی همچون؛ «جاناتان کپدویل» Jonathan Capdevielle ، »ژان لوک ورنا» Jean-Luc Verna ، «آدل هائنل» Adèle Haenel، «کاترین روب ـ گریله» Catherine Robbe-Grillet، «آرور پونومارنکو» Aurore Ponomarenko و «دنیس کوپر» Dennis Cooper همکاری کرد.
بدون دیدگاه