پروژه بررسی منطقه سنگ معدنِ شهرستان کرمانشاه به کشف یکی از بزرگترین مکان‌های باستانی مربوط به دوره نادر پارینه‌سنگی کهن (Lower Paleolithic )منجرشد.
به گزارش روابط‌ عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، بررسی منطقه سنگ معدنِ شهرستان کرمانشاه به سرپرستی مشترک سامان حیدری گوران و احمد آزادی، با مجوزپژوهشکده باستان‌شناسی پژوهشگاه در حال انجام است.
سامان حیدری‌گوران سرپرست هیأت باستان‌شناسی 18آبان 1400با اعلام این خبر گفت: سنگ معدن نام قدیمی بخش‌های تپه ماهوری جنوب‌غربی شهرستان کرمانشاه است که به سرعت در حال نابودی توسط ساخت و ساز شهری است.
او تصریح کرد: از دیر باز مسأله کمبود استقرارهای دوره پارینه‌سنگی کهن (یعنی سکونت گاه های پیش از 200 هزار سال پیش) برای فلات ایران مطرح بوده، چرا‌که برخلاف مناطق همجوار ایران، تعداد اندکی مکان پارینه‌سنگی کهن در سرزمین ایران کشف شده است.


سرپرست هیأت باستان‌شناسی گفت:در نتیجه این بررسی کوتاه مدت، ده‌ها تبرسنگی، ساطور ابزار و سنگ مادرِ دوره آشولی (Acheulean period) در یک محوطه باز کشف شد.
حیدری‌گوران افزود: این یافته‌ها افق تازه‌ای را برای باستان‌شناسان دوره پارینه‌سنگی ایران می‌گشاید و با انجام مطالعات مقدماتی و مطالعاتی می‌توان به صورت نسبی در مورد سن استقرار انسان ریخت‌ها در این منطقه گمانه‌زنی کرد.
وی خاطرنشان کرد که ظاهراً وجود منابع سنگی با کیفیت در این محل و نزدیکی به دشت بسیار حاصلخیز کرمانشاه موجب جذب جوامع انسان ریخت به این منطقه شده است و ساختار منحصر به فرد زمین شناسی آن موجب پایداری منطقه بوده و دست ابزارهای انسانی برای چند صد هزار سال برجای بمانند.
این باستان‌شناس اظهارکرد: این کشف می­تواند نقشه گسترش انسان ریخت‌ها به اوراسیا را کامل­تر کند.
سرپرست هیأت باستان‌شناسی گفت: درحالی‌که ساخت و ساز برای شهرک سازی بسیار سریع در منطقه سنگ معدن کرمانشاه بخش های گسترده‌ای از این محوطه را از میان برده، ادامه این پروژه‌های عمرانی خطر جدی برای نابودی کامل یکی از مهمترین استقرارهای پارینه سنگی ایران محسوب می شود.
حیدری‌گوران در پایان ابرازامیدواری کرد که تعیین عرصه و حریم و مستند‌سازی این محوطه دستور کار پژوهشکده باستان‌شناسی کشور قرار گیرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *