مراسم اختتامیه دومین جشنواره ملی عودنوازی قشم شامگاه گذشته برگزار شد.
به گزارش مهر، آیین اختتامیه دومین جشنواره ملی عودنوازی قشم، شامگاه پنجشنبه ۲۸ فروردین با معرفی برگزیدگان بخش رقابتی برگزار شد.
در این مراسم که سیدعباس سجادی اجرای آن را برعهده داشت پس از پخش سرود ملی و قرائتی از آیات قرآن مجید، کلیپی از اجراهای شب های گذشته جشنواره به نمایش درآمد و در ادامه مرتضی کریمی از داوران این دوره از جشنواره به همراهی گروه خود قطعاتی را نواخت.
تلاش برای رونق بخشیدن به موسیقی نواحی
در ادامه برنامه از عادل پیغامی مدیرعامل منطقه آزاد قشم دعوت به عمل آمد تا به عنوان نخستین سخنران این مراسم صحبتهایی ارائه کند. پیغامی بیان کرد: من عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی هستم. یکسال و نیم گذشته سند ملی موسیقی ایران با کمک اساتید خانه موسیقی و دیگر عزیزان تدوین و تصویب شد و بنابراین زمان آن رسیده بود که این سند اجرایی شود و یکی از اهداف این جشنواره در ساماندهی و راه اندازی و حمایت از موسیقی، به اجرا درآوردن سند ملی موسیقی ایران بود تا این سند بالادستی پاس داشته شود. از سوی دیگر در شورای هنر وظیفه داریم نسبت به رونق بخشیدن به عرصه هنر بهویژه موسیقی نواحی کنش داشته باشیم.
وی افزود: من تنها عضو اقتصاددان شورای هنر و شورای انقلاب فرهنگی هستم و بدین جهت اقتصاد فرهنگ و اقتصاد هنر از دغدغه های ذهنی ما است. ما دراین ۲ سال توانستیم از طریق این جشنواره در جزیره قشم، در جهت اقتصاد موسیقی، رونق بخشیدن به کارگاه های عودسازی و همچنین حمایت از استعدادهای موسیقی را مورد توجه قرار دهیم.
پیغامی یادآور شد: قشم در طول تاریخ کانون ارتباطات میان فرهنگی بوده و محل اقتصاد فرهنگ هایی از آفریقا، هند و حوزه خلیج فارس بوده است. قشم کانون تمرکز دریا پایه ایران در تاریخ و درآینده خواهد بود. بنابراین با ثبت این ساز در یونسکو از حوزه مدیترانه تا حوزه خلیج فارس و دریای عمان، این ساز به رسمیت شناخته شده و تلاش ما در این جشنواره این بود این ساز باستانی و تاریخی بیشتر معرفی شود.
در ادامه این مراسم کلیپی از تاریخچه ساز عود پخش شد و به دنبال آن علی جعفر آبادی قائم مقام موسسه شهر کتاب به سخنرانی پرداخت.
در قشم موسیقی از خاک میروید
جعفر آبادی در جملاتی گفت: افتخاری است که امروز در جزیره زیبای قشم، در دل خلیج فارس و در جمع شما عاشقان فرهنگ و هنر و دلباختگان موسیقی حضور دارم آن هم در رویدادی که نوای اصیل عود، با طنین فرهنگ کهن جنوب و عطر داستانهای هزارساله در هم تنیده شده است. قشم، جایی است که انگار در آن موسیقی از خاک میروید و روایت از موج میجوشد.
وی افزود: شهر کتاب، فراتر از یک کتابفروشی، نهادی فرهنگی و میدانی برای گفتگو، روایت، پیوند و پلی میان گذشته و آینده است. ما باور داریم که فرهنگ، نه در سکوت و انزوا که در حرکت و گفتگو زنده میماند و حرکت و گفتگو، بیگمان با برخاستن صدای جانها و لحن زبانها و ساز و سوز دلها همراه است و در این میان، کتاب و داستان، ستونهای اصلی این حرکتاند.
وی عنوان کرد: امشب که در قشم گرد هم آمدهایم تا از عود بگوییم، از صدای دلانگیزش، از ریشههای مشترکش در تمدنهای پیرامون خلیج فارس، میخواهیم به یاد آوریم که این صدا، تنها نوای موسیقی نیست؛ پژواک فرهنگ پویا و اصیل دریاپایه است. فرهنگی که ساحلزاد و در عین حال دریابنیاد و اقیانوسپیما و بیمرز است. فرهنگی که بادبان میکشد و به دورترین نقاط زمین میرسد. ساز عود، مثل خودِ دریاست؛ آرام مینوازد، اما عمقش بیپایان است.
قائم مقام موسسه شهر کتاب در پایان گفت: برگزاری دومین جشنواره ملی عودنوازی در قشم، فرصتی بود تا با زبان موسیقی، در خدمت همین روایت باشیم. عود، تنها یک ساز نیست؛ یک مسیر است. راهی برای پیوند با ریشهها، برای بازشناسی خود، و برای گفتگوی فرهنگی فراتر از مرزها. عود، ساز آمیخته با تاریخ و فرهنگ و روح مردمان خونگرم جنوب است؛ نغمهای که از دل برمیخیزد، نه از نت. شاید راز ماندگاریاش همین بیادعایی باشد. دیدیم که چگونه قشم، این چهارراه تاریخی و فرهنگی، هنرمندانی را از سراسر کشور گرد آورد. صدای عود، پلی شد میان خزر و خلیج فارس، میان گذشته و اکنون. و شهرکتاب، با همکاری سازمان منطقه آزاد قشم، کوشید تا این صدا را به روایت تبدیل کند؛ روایتی که در کتابها، در گفتگوها و در حافظه جمعی مردم بماند. ما بر این باوریم که کتاب، ادامه صدای عود است؛ صدای فرهنگ دریاپایه، وقتی که در کلمه جاری میشود.
در ادامه مستند «قشم بک گراند نیست» ساخته یاسر عرب به نمایش درآمد.
معرفی برگزیدگان جشنواره
در بخش دیگر این جشنواره با حضور عادل پیغامی مدیرعامل منطقه آزاد قشم، علی جعفرآبادی قائم مقام موسسه شهر کتاب، بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و ادریس راموز معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد قشم برگزیدگان این دوره از جشنواره معرفی شدند.
شهراد شیخی در رده سنی الف (زیر ١۴ سال) تندیس این دوره از جشنواره را دریافت کرد و از اجرای میثم البوعلی عباسی نیز تقدیر به عمل آمد.
در رده سنی ب (١۵ تا ١٨ سال) نیز آوا پریشانی برگزیده این بخش شد و تندیس این جشنواره را دریافت کرد و در بخش پایانی و رده سنی ج (١٨ تا ٢۴ سال) دومین جشنواره عودنوازی ضمن تقدیر از اجرای امیررضا محمدی، تندیس جشنواره را به محمدعلی سبزواری ارائه کرد.
در پایان برگزیدگان این دوره از جشنواره به تکنوازی پرداختند و در بخشی دیگر بیانیه هیئت داوران توسط سید عباس سجادی قرائت شد و در آخر اجرای پایانی به هنرنمایی محمد منصور وزیری از هنرمندان پیشکسوت ساز عود اختصاص داشت که مورد استقبال قرار گرفت.
پس از این اجرا، مرتضی کریمی نوازنده عود و داور این دوره از جشنواره ضمن ادای احترام به نوازنده پیشکسوت این ساز بیان کرد: استاد وزیری اسطوره مردم قشم است و خدمات بسیاری به موسیقی هرمزگان داشته و آلبوم های بسیاری تولید کرده است و خود من به شخصه از کودکی با هنرنمایی این هنرمند بزرگ، با ساز عود آشنا شدم و از تکنیک های او بهره بردم. بی تردید می گویم به لحاظ تکنیک، هنرمندی نتوانسته مانند این هنرمند ساز بنوازد. براین اساس به مسئولان پیشنهاد می کنم تندیس این استاد موسیقی در جزیره قشم ساخته شود.

بدون دیدگاه