کتاب «مالگه باستانشناسی دره سیمره» به کوشش محسن زینیوند توسط مرکز معرفی فرهنگی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری چاپ و منتشر شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، این مجموعه در قالب 13مقاله به آغاز حضور انسان از دوره پارینهسنگی میانی تا افول و متروک شدن شهر تاریخی سیمره در قرن چهارم هجری قمری پرداخته است.
محسن زینیوند در پیشگفتاراین کتاب که به روانشاد استاد علی محمد خلیلیان پیشکش شده آورده است:طی یک دهه گذشته در راستای ساخت سد سیمره و پیش از آبگیری آن فرصتی دست داد تا محوطههای ارزشمند باستانی که برای همیشه زیرآب دریاچه سد پنهان میشدند مورد پژوهش قرار گیرند.
این تنها پژوهش بلند مدتی بود که پس از انقلاب در درههای عرضی پیشکوه انجام گرفت؛ هر چند شاید نتایج آن در برخی دورههای باستانی به گونهای منتشر نشده که گرهای از پیچیدگیهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نیاکان ما دراین منطقه پررمز و راز بگشاید .
عباس مقدم عضو هیأتعلمی پژوهشکده باستانشناسی نیز در مقدمهای بر این کتاب نوشته است: مجموعه حاضر نتیجه پژوهشهایی است که به همت نسلی مسئولیتپذیرازباستان شناسان جوان ایرانی به نگارش درآمده و تمرکز اصلی این کتاب بر مطالعات باستانشناسی دره سیمره است. در سالهای اخیر به واسطه عملیات باستانشناسی اضطراری، بررسیها و کاوشهای گستردهای در بخشهایی از دره سیمره که در حوضچه سد سیمره واقع شده صورت گرفته و بخشی از نتایج آن فعالیتها چاپ و منتشر شده که امید است در آینده نزدیک روند آمادهسازی مقالات مربوط به آن بررسیها و کاوشها به چاپ و نشرآن بینجامد.
جبرئیل نوکنده رییس موزه ملی ایران نیز در یادداشتی با عنوان «باستانشناس خلیل:از استاد علیمحمد خلیلیان» در سرآغاز این کتاب آورده است:استاد علیمحمد خلیلیان علاوه بر بررسی فصل اول مهران، کاوش در محوطه ارجان با همراهی استاد فائق توحیدی در سال 1361، بررسی و گمانهزنی و ساماندهی درهشهر در اوایل دهه60، گمانهزنی در سراب قره کوزران کرمانشاه، بررسی و گمانهزنی در کان گنبد ایلام1365، حفاظت و مرمت قلعه والی ایلام که درزمان جنگ تحمیلی بیش از نیمی از آن ویران شده بود درحفاظت و مرمت قلعه کنجانچم در صالح آباد تلاش ارزنده ای کرد .
مکانهای نویافته پارینهسنگی در دره سیمره، گزارش کوتاه درباره کلک اسد مراد؛محوطهای از دوره نوسنگی بی سفال در حوضه رودخانه سیمره، زیستگاههای دوره مس و سنگ دره سیمره، سرحدات شوش در زاگرس در اواخر هزاره پنجم پیش از میلاد ، دره سیمره در دوران مفرغ، نگاهی به استقرارهای هخامنشی و فراهخامنشی دره سیمره، نویافتهای از سامانه آبرسانی دوره ساسانی بر اساس کاوش های باستانشناختی محوطه برزقاواله، حوضه سد سیمره،معماریهای دستکند تنگه بهرام چوبین(چوبینه)،مهرجان قذق و صیمره در قرون نخستین اسلامی، دره شهر (سیمره) ،درامتداد رودخانه سیمره،اشاره به پروکسی چندگانه دریاچه میرآباد در زمان بارشهای جوی زاگرس مرکزی ایران و پیامدهای سد سازی در میراثفرهنگی ؛نمونه موردی حوضه سد سیمره عناوین مقالاتی است که در این کتاب به چاپ رسیده است .
بدون دیدگاه