داوود فتحعلیبیگی همزمان با اجرای نمایش کمدی «شبنشینی با مولیر»، به وجوه اشتراک این نمایش با نمایشنامه «تارتوف» مولیر اشاره کرد و از تجربه مشترک توقیف آثار نمایشی سخن گفت.
این نمایشنامهنویس و کارگردان تئاتر که این روزها نمایش خود را در تماشاخانه «سنگلج» روی صحنه میبرد، به ایسنا گفت: نمایش «شبنشینی با مولیر» گفتگوی من به عنوان میرزا فتحعلی با مولیر است.ما در این گفتگو درباره ریاکاری که در تمام زمانها و در تمام جوامع امری نکوهیده است، صحبت میکنیم.
او ادامه داد: ریاکاری یک از معضلات دیرینه جوامع بشری است که مولیر آن را به شکلی مطرح کرده و من نیز به شکلی دیگر. ضمن اینکه نقطه اشتراک هر دو ما توقیف نمایشنامههایمان است. هم نمایشنامه «تارتوف» مولیر توقیف شده بود و هم نمایشنامه «تخت و خنجر» من که اولین نمایشنامه سیاهبازی من است و در دهه ۶۰ توقیف شد و البته بعد از ۱۵ سال به صحنه رفت و به انتشار هم رسید.
فتحعلیبیگی یادآوری کرد: دهه ۶۰ نمایشنامه «تخت و خنجر» من توقیف شد و جالب است که ۱۵ سال بعد همان نمایشنامه را روی صحنه بردم و این نشان میداد که متن من ایرادی نداشت ولی تعبیر ریاکارانه یکی از بازبینان آن مقطع، باعث شد که نه تنها نمایش به اجرای عمومی نرسید بلکه با من و کارگردان کار برخورد تنبیهی هم شد.
او با اشاره به بهرهگیری نمایش «شبنشینی با مولیر» از نمایشنامه «تخت و خنجر» توضیح داد: نمایش جدید من شامل بخشهایی از نمایش «تخت و خنجر» است که در قالب سیاهبازی روی صحنه میرود. ضمن اینکه سه صحنه از نمایشنامه «تارتوف» مولیر هم به صورت موازی در آن مونتاژ شده. در واقع این نمایش گفتگوی من و مولیر است.
این کارگردان پیشکسوت اضافه کرد: صحبتهای مولیر برگرفته از نامههایی است که او در قرن هفدهم خطاب به پادشان فرانسه نوشته و بعد از نوشتن آنها مورد هجوم قرار گرفته است. این هم جزو قابلیتهای نمایش ایرانی است که گفتگوی فرهنگی بین دو نویسنده را با فاصله زمانی ۴۰۰ سال فراهم میکند.
فتحعلیبیگی که نمایش خود را در تماشاخانه قدیمی سنگلج اجرا میکند، درباره ضرورت حفظ و نگهداری این تماشاخانه با توجه به ساخت و ساز ساختمان مجاور آن گفت: پیش از انقلاب ساختمان کناری سنگلج را خریداری کرده بودند که اسناد و مدارک آن نیز موجود است. بعد از انقلاب هم در دوره مدیریت دکتر علی منتظری این موضوع پیگیری شد و هنوز هم این پیگیری از سوی مدیران تئاتری بخصوص اتابک نادری ادامه داشته و دارد.
او ابراز تاسف کرد: نه تنها ساختمان مجاور تماشاخانه را در اختیار سنگلج نگذاشتند بلکه با تخریب آن موجودیت این تماشاخانه قدیمی را به خطر انداختند. اگر در کنار این تماشاخانه ساخت و سازی صورت بگیرد و سبب خطرات جانی برای تماشاگران سنگلج بشود، مسئولیت آن بر عهده مدیرانی است که اجازه چنین ساخت و سازی را دادهاند و اگر این ساخت و ساز بدون توجه به نکات ایمنی باشد، حتما در این زمینه مسئولیت خواهند داشت.
فتحعلیبیگی درباره بحث تهاتر این ساختمان با ساختمانی دیگر میان شهرداری و ارشاد که سال گذشته مطرح شده بود، نیز گفت: اگر میخواستند به این تماشاخانه قدیمی عنایتی داشته باشند، ساختمان حاضر و آماده کناری را به آن واگذار میکردند. ظاهرا این موضوع که عنوان کردهاند، از وعدههای نسیه است چون با پایان یافتن این دوره شهرداری، مسئولان جدید شهری آن را مصوبه شهرداری قبلی میدانند و هیچ ضمانتی برای اجرای آن وجود نخواهد داشت.
او در پایان متذکر شد: پرسش من این است که اگر قرار بود این ساختمان را به سنگلج واگذار کنند، چرا آن را خراب کردند. حتی اگر نمیخواستند این واگذاری صورت بگیرد، باز هم نباید آن را خراب میکردند چراکه ساخت و ساز آن به سنگلج آسیب وارد میکند و پیشتر تجربه مشابهی در این تماشاخانه که پی آن بر قنات قرار گرفته، داشتهایم.
نمایش «شبنشینی با مولیر» به نویسندگی و کارگردانی داوود فتحعلیبیگی با بازی داود داداشی، مجید ستایش، هادی ملکیان، داود معینی کیا، طاهره بهرامی نهادفر، موسیالرضا مازندرانی، الهام ذوالفقاریان، محمد حاج محمدی، حسن فتحعلی بیگی، کسرا ریاحی وفا، شادی اصفهانی، فاطمه رحمانی، آیدا ملکرودی، ستایش ویسی، شهره اشتری و داوود فتحعلی بیگی هر شب در تماشاخانه «سنگلج» روی صحنه میرود.
این اثر نمایشی تا نیمه خرداد ماه هر شب ساعت ۱۹:۳۰ و به مدت ۱۰۰ دقیقه روی صحنه میرود.
بدون دیدگاه