معاون فناوری و کاربردی‌سازی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ضمن تاکید برحفاظت از میراث‌فرهنگی با نگاه آینده‌پژوهانه گفت: ۱۸۴ شهر تاریخی در کشور وجوددارد که علاوه بر بافت‌های شهری، بناهای تاریخی و عناصر ارزشمند، گنجینه‌های قابلتوجهی از میراث ناملموس را در خود جای دادند.

علیرضا قلی‌نژاد پیربازاری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در پاسخ به این پرسش که چهاقداتی برای حفظ و نگهداری از آثار موجود در شهرهای تاریخی انجام شده است،اظهار داشت: برنامه سوم توسعه به موضوع حفاظت از بافت‌های تاریخی پرداخته وتاکنون اقداماتی در این خصوص انجام شده است اما مسائلی که مهم‌تر از این موضوعبه نظر آمده در صدر مسائل کشور قرار گرفته در حالی که اگر به میراث فرهنگی درستتوجه می‌کردیم بسیاری از مشکلات حل می‌شد.

170765559.jpg

وجود یک میلیون اثر ملموس و ۲۰۰ هزار تپه در کشور

معاون فناوری و کاربردی‌سازی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در پاسخ بهسوال دیگری مبنی بر اینکه چه تعداد آثار فرهنگی و تاریخی در کشور وجود دارد و برایحفظ و نگهداری از آنها چه اقداماتی صورت گرفته است، بیان کرد: براساستخمین‌های صورت گرفته یک میلیون اثر ملموس و ۲۰۰ هزار تپه در کشور وجود دارد. ایران از لحاظ وسعت و کثرت در مقایسه با کشورهای اروپایی قابل مقایسه نیست وحفظ و نگهداری از آثار فرهنگی و تاریخی عزم جدی می طلبد.

قلی‌نژاد پیربازاری افزود: در رابطه با آثار تاریخی و فرهنگی در خطر هم ما بیشتر سعیکردیم در موقعیت عکس العملی قرار بگیریم و وقتی حوادث طبیعی مثل سیل رخمی‌دهد به دنبال آثار آسیب دیده برویم. اگرچه وضعیت امروز قابل مقایسه با ۲۰ سالپیش نیست؛ کفایت این حجم از کیفیت و کمیت را نمی‌کند.

وی ادامه داد: این نهاد براساس مسئولیت‌ خود تلاش کرده زیرساخت‌های موجود رامهیا و اطلس های، میراث فرهنگی، مردم شناسی، زبان شناسی و ساختارها را تهیه کندولی امکانات متناسب با این مسئولیت در اختیار ما قرار نگرفته تلاش می‌کنیم وفروگذار هم نخواهیم بود. اما اگر بخواهیم این مسئولیت خطیر را طوری که شایستهکشور و مردم است انجام دهیم نیازمند توجه بیشتری هستیم.

171023885.jpg

حفاظت از میراث فرهنگی با نگاه آینده پژوهانه ضروریست

معاون فناوری و کاربردی‌سازی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گفت: اگرحفاظت گران از میراث فرهنگی با نگاه به تغییراتی که در دهه اخیر رخ داده به موضوعحفاظت نگاه نکنند همیشه مجبورند در موقعیت عکس العمل قرار بگیرند. آماده شدنبرای حفاظت از میراث فرهنگی به ویژه در قبال تغییراتی که امروز دست به گریبان آنهستیم با نگاه آینده پژوهانه ضروریست.

قلی‌نژاد پیربازاری تصریح کرد: مواجهه با بحران‌هایی که روز به روز دامنه آن بیشترمی‌شود باید در بدنه نظام اجرایی کشور در نظر گرفته شود. وزارت میراث فرهنگی بهعنوان متولی اصلی و مرجع، توجه جدی تری به موضوع داشته باشد هر چند اقداماتیصورت گرفته است.

وی با بیان اینکه در مجموعه وابسته به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، پژوهش‌های فرهنگی با عنوان فناوری و کاربردی سازی انجام شده است،اضافه کرد: یکی از مسائل توجه به آینده و ایجاد مرکز آینده پژوهی است و در این راستااقداماتی را انجام می دهد. باید به جامعه هم توجه کنیم یعنی اگر همه مردم سرمایهاجتماعی حفاظت فرهنگی را مورد توجه قرار دهند، دیگر نیاز نیست وزارت میراثفرهنگی به تنهایی این کار را انجام دهد.

قلی‌نژاد پیربازاری تاکید کرد: در حوزه های اعتقادی و مناسک به صورت ناخودآگاه وزیرپوستی وجهی از حفاظت از سنت‌ها و میراث فرهنگی وجود دارد که اگر به آنها توجهکنیم در آینده خود جامعه از میراث فرهنگی و تاریخی حفاظت می کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *