دبیر هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران گفت: یکی از مشکلات موسیقی نواحی این است که پژوهشگران نظرات شخصی و اصطلاحات خود را وارد این گونه موسیقی کردند و باعث آسیب به آن شدند.
به گزارش ایرنا، نشست خبری هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران یکشنبه (۳۱ فروردین) با حضور احمد صدری سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس جشنواره، فرخنده جلالی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان، محمدعلی مرآتی مدیرعامل انجمن موسیقی ایران و فواد توحیدی دبیر جشنواره در سالن جلسات دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست اظهارداشت: سال گذشته قول دادیم هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی را برگزار کنیم، اما به دلیل تلاقی با ماه رمضان و تغییراتی که در مدیریت با آن رو به رو بودیم و سعی داشتیم این جشنواره را با بهترین نحو برگزار کنیم، برگزاری با تاخیر همراه شد.
به گفته وی هجدهمین دوره جشنواره موسیقی نواحی را هم امسال برگزار خواهیم کرد.
وی درباره زمان برگزاری هجدهمین جشنواره موسیقی نواحی گفت: باید دوره هفدهم جشنواره برگزار و شورای سیاستگذاری تعیین شود و بعد درباره زمان و چگونگی برگزاری آن تصمیمگیری خواهد شد و احتمالا دوره هجدهم جشنواره نیمه دوم امسال برگزار میشود.
صدری افزود: یکی از دغدغههای معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، موسیقی نواحی است و پیگیر برگزاری این جشنواره به صورت کامل هستند. اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی همکاری و پشتیبانی شایستهای برای برگزاری دوره هفدهم جشنواره داشتند و مدیرعامل انجمن موسیقی ایران در مسائل اجرایی یاور جشنواره بودند.
محمدعلی مرآتی مدیرعامل انجمن موسیقی ایران نیز در این نشست گفت: هفدمین جشنواره موسیقی نواحی را با هدایت نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاری استان هرمزگان برگزار میکنیم.
مرآتی درباره انتخاب گروهها برای حضور در این دوره جشنواره موسیقی نواحی نکاتی را بیان کرد و افزود: حضور هنرمندان پیشکسوت و نخبه در این رویداد مورد توجه قرار گرفته است. این جشنواره به موسیقی اصیل و اقوام ایران توجه دارد و هدف آن حفظ و ثبت این گونه موسیقی است. موسیقیهای دیگر نیز تحت تأثیر این انطباق قرار میگیرند و اعتبار لهجهها از منظر زبانی و موسیقایی کاهش پیدا میکند که این موضوع به چالشهای موجود در حفظ هویت فرهنگی و موسیقایی اشاره میکند.
میزبانی هرمزگان از جشنواره موسیقی نواحی
فرخنده جلالی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان نیز در این نشست با اشاره به انتخاب این استان برای میزبانی از جشنواره هفدهم موسیقی نواحی گفت: این امر به دلیل لطف معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از میان استانهایی که کاندید این جشنواره بودند، انجام شد. غنای موسیقی هرمزگان و دیرینگی این هنر یکی از امتیازها و مزیتهایی بود که این میزبانی در اختیار هرمزگان قرار داده شد.
وی افزود: سالیان سال است که هرمزگان محل زیست همدلانه اقوام مختلف ایرانی است، زندگی، کار و این همزیستی هنری در هرمزگان شکل گرفته است و برگزاری جشنواره موسیقی نواحی مشارکت همه اقوام برای میزبانی از هرمزگان بوده است و جشنواره ملی موسیقی نواحی این وفاق و مشارکت را بیشتر میکند و امیدواریم با این جشنواره این میراث را حفظ و به مردم به خصوص نسل جوان منتقل کنیم.
جلالی بیان کرد: برگزاری هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران در هرمزگان فرصتی برای بالندگی این هنر در استان است. در این دوره میزبان ۳۴ گرده هنری از ۲۲ استان کشور هستیم و در مجموع ۱۰۶ هنرمند نواحی موسیقی اقوام را تقدیم هنردوستان میکنند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان اظهارداشت: ۶ گروه از استان هرمزگان به عنوان استان میزبان در جشنواره حضور دارند. هفت گروه از استان کرمان و سیستان و بلوچستان، گیلان، فارس، خراسانهای رضوی و شمالی و خوزستان دو گروه و سایر استانها یک گروه در جشنواره دارند. همچنین در جشنواره ۱۲ تکنوازی، ۶ دونوازی خواهیم داشت و سایر بخشها به صورت گروهنوازی است.
او درباره بخش پژوهش جشنواره گفت: در این بخش میزبان ۲۰ محقق و پژوهشگر موسیقی نواحی هستیم که هر شب علاوه بر این که گروههای موسیقی را از دیدگاه پژوهشی بررسی میکنند، بررسیهایی هم درباره سازها و ابزارهای موسیقی نواحی خواهیم داشت. تلاش داریم سازهای موسیقی مثل عود و جفتی که در استان هرمزگان امکان ساخت آنها وجود دارد، در جشنواره معرفی کنیم. همچنین برنامههایی برای تجلیل از پیشکسوتان و مفاخر موسیقی را هم خواهیم داشت.
جلالی درباره پوشش رسانهای جشنواره موسیقی نواحی افزود: همزمان با برگزاری جشنواره از پنجم تا هشتم اردیبهشت ساعت ۱۸:۴۵ تمام تلویزیونهای اینترنتی، صفحات تلوبیون و آپارات این رویداد را پوشش میدهند تا مردم بتوانند به صورت زنده جشنواره را دنبال کنند.
وی بیان کرد: همچنین بخشها و شهرهای دیگری همچون هرمز برای برگزاری جشنواره موسیقی نواحی اعلام آمادگی کردند و گروههایی در نوار ساحلی بندرعباس، مکانهای پرتردد همچون بوستانها اجراهایی خواهند داشت.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان درباره بودجه هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی اظهارداشت: از زمانی که استاندار هرمزگان با معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تفاهمنامهای را برای برگزاری جشنواره منعقد کردند، اتاق بازرگانی استان هرمزگان حامی مالی این جشنواره به صورت مستقل است. هزینهها را وارد فاز اجرا نکردیم و اکنون نمیتوانیم آمار دقیقی از بودجه جشنواره اعلام کنیم.
جلالی گفت: فروش بلیت اجراها در سایت جشنواره انجام میشود. قیمت هر اجرا ۱۰۰ هزار تومان است. هدف ما از بلیتفروشی کسب درآمد نیست و بیشتر برای نظم بخشی به جشنواره است. برای شنیدن و ارتباط بیشتر هنرجویان، دانشآموزان و دانشجویان با موسیقی نواحی، و نیز برای اقوام گروههای شرکت کننده در جشنواره بلیت های رایگان و تخفیف هایی در نظر گرفته شده است. این جشنواره افتتاحیه نخواهد داشت.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان درباره میزبانی دوره بعد از این رویداد گفت: این موضوع بستگی به بازخوردها پس از برگزاری جشنواره دارد و امیدواریم این دوره رضایت هنرمندان و مخاطبان را در پی داشته باشد.
نحوه انتخاب گروهها برای حضور در جشنواره
دبیر هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران نیز در این نشست درباره نحوه انتخاب گروهها در جشنواره گفت: وقتی که آقای مرآتی حکم دبیر جشنواره را گرفتند، یک گروه مشورتی تشکیل دادند و هرکدام از ما تعدادی گروه را برای شرکت در جشنواره معرفی کردیم. پس از دبیری جشنواره برخی هنرمندان را براساس گروه مشورتی که در گذشته بود، انتخاب کردم و تعدادی گروه را هم خودم انتخاب و سعی کردم که چهرهها و هنرمندان تکراری نباشند و یا افرادی باشند که سالها پیش در جشنواره حضور داشتهاند. برخی از آنان هم نخستین بار است که در جشنواره حضور دارند، هر چند انتقادهایی هم در این زمینه وارد شد و تهدید کردند که مانع از برگزاری جشنواره میشوند، برخی جشنوارهای شدهاند و فکر میکنند، همیشه باید در چنین رویدادهایی حضور داشته باشند.
فواد توحیدی افزود: در حوزه پژوهشی هم شیوه این است که پژوهشگران بیشتر شنونده سخنان هنرمندان باشند تا اینکه صحبت کنند، یکی از مشکلات موسیقی نواحی این است که پژوهشگران نظرات شخصی و اصطلاحات خود را وارد موسیقی نواحی کردند و باعث آسیب به این گونه موسیقی شد.
دبیر جشنواره موسیقی نواحی بیان کرد: مخاطبان جشنواره همه مردم و علاقهمندان به این گونه موسیقی است. امسال در جشنواره اجراهای جنبی در فضای باز خواهیم داشت. این اجراها برای افرادی است که آشنایی قبلی با موسیقی نواحی ندارند. این نوع موسیقی به طور طبیعی باید در بستر مردم شکل بگیرد. قصدی برای برگزاری این جشنواره به صورت بینالمللی نداریم و باید به سمت روستاهای کوچک برویم و گردشگری موسیقی ایجاد شود تا موسیقی بومی را در خود آن مناطق اجرا کنیم. دوره گذشته جشنواره در یک گستره ایران فرهنگی برگزار شد و مخاطبان خود را داشت.
توحیدی درباره حضور زنان در جشنواره موسیقی نواحی اظهارداشت: امسال در گروهها بانوان هم در کنار مردان حضور دارند اما به صورت کلی حضور بانوان در موسیقی نواحی کمرنگ است و زمانی که فراخوان میدهیم خودشان باید اعلام آمادگی کنند و دوست داریم خانمها بیشتر در این جشنواره شرکت کنند.
هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران به همت دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن موسیقی ایران و مشارکت استانداری، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن موسیقی استان هرمزگان پنجم تا هشتم اردیبهشت در شهر بندرعباس برگزار میشود.
این جشنواره میزبان ۳۴ گروه از ۲۲ استان کشور؛ هرمزگان، فارس، مازندران، سیستان و بلوچستان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، زنجان، خراسان رضوی، همدان، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، آذربایجان غربی، کرمان، خراسان جنوبی، کرمانشاه، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، لرستان، کردستان، بوشهر، خوزستان و گلستان است.

بدون دیدگاه