جایزه «خورشید طلایی» سومین جشنواره فیلم کُردی «مسکو» در کشور روسیه به برندگان بخشهای مختلف رقابتی اهدا شد و سینماگرانی ایرانی جوایز مهم این رویداد سینمایی را از آن خود کردند.
به گزارش رسیده، مراسم اختتامییه سومین دوره جشنواره فیلم کُردی «مسکو» با حضور خانم «گولیزر گردنزری» دبیر جشنواره، تعدادی از مسئولان این رویداد سینمایی، اعضای هیئت داوران بخشهای مختلف رقابتی، «کَرَم گردنزری» آهنگساز و خواننده سرشناس کُرد ساکن مسکو، خانم «مارگاریتا کاراتینا» مدیر بخش روابط بینالملل کنسرواتوار چایکوفسکی، سینماگران حاضر در جشنواره و علاقمندان به هنر هفتم، در سینمای باشکوه و تاریخی «توهم»در شهر مسکو در کشور فدراسیون روسیه برگزار شد و جایزه «خورشید طلایی» به برندگان بخشهای مختلف رقابتی اهدا شد و سینماگرانی ایرانی 4 جایزه این رویداد سینمایی را تصاحب کردند.
نمایش فیلمها در گالری هنر معاصر «تریپتچ»
در این مراسم، خانم «گولیزر گردنزری» دبیر جشنواره فیلم کُردی «مسکو» گفت: به همه شما عزیزان خیرمقدم میگویم و از همه کسانی که به جشنواره فیلم ارسال کردند و در این رویداد سینمایی شرکت کردند؛ تشکر میکنم. قدردان همه تماشاگران هستم که آمدند و نظارهگر فیلمها بودند. سپاسگزار همه اعضای هیئت داوران بخشهای مختلف رقابتی هستم که با دقتنظر و حساسیت ویژه، آرای خود را اعلام کردند. بدون شک از مسئول سینمای «توهم» هم تشکر میکنم که مراسم افتتاحییه و اختتامییه در آن برگزار شد. همچنین قدردان مرکز سینمایی «کارو اتروم» هستم که در طول روزهای جشنواره، به خوبی فیلمها را اکران کردند. از گالری هنر معاصر «تریپتیچ» هم ممنوم که تا بامداد، به صورت ویژه تعدادی از فیلمها را به نمایش گذاشتند و آثاری از هنرمندان معاصر کردستان را نیز در سالنهای تودرتوی خود عرضه کردند.
انتشار اخبار جشنواره در رسانههای خاورمیانه
وی همچنین گفت: سپاسگزار وزیر روشنبیری و لاوان (فرهنگ و هنر و جوانان) حکومت اقلیم کردستان عراق و هیئت بلندپایه این وزارتخانه هستم که در سومین دوره جشنواره فیلم کُردی «مسکو» شرکت کردند. و به صورت ویژه هم از «منصور جهانی» خبرنگار سینمایی تشکر میکنم که اخبار این سه دوره از جشنواره فیلم کُردی «مسکو» را به زبانهای مختلف در رسانههای کشورهای خاورمیانه منتشر کردند.
دبیر جشنواره فیلم کُردی «مسکو» در پایان سخنانش تأکید کرد: به صورت ویژه هم از «اولگ عزیزویچ برویان» تشکر میکنم که در این سه دوره، بیشتر هزینههای جشنواره را تقبل کردند. سپاسگزار همه کسانی هستم که باعث شدند سینمای کُردی گامی به جلو بردارد. ما کُردها از گذشتههای دور، وجود داشته، وجود داریم و در آینده هم وجود خواهیم داشت و جهان نیز مشاهده خواهد کرد که چه فرهنگ و هنر غنی، ماندگار و تاریخی داریم.
اهدای جایزه «خورشید طلایی» به برندگان
برگزارکنندگان جشنواره، در چهار بخش، کاندیدهای دریافت جایزه را معرفی کردند، از جمله؛ بهترین فیلم بلند سینمایی، بهترین فیلم مستند بلند، بهترین فیلم کوتاه داستانی و بهترین فیلم کوتاه مستند. جایزه «خورشید طلایی» یک استیل کریستالی است که در آن، نشان جشنواره فیلم حک شده است؛ یک صفحه خورشیدی با 21 پرتو به اندازه و شکل یکسان که در مرکز آن «بوبین» قرار دارد. خورشید نماد مذهبی و فرهنگی باستانی کردها است. نشان خورشید در مرکز پرچم کردستان قرار دارد. جوایز «خورشید طلایی» به فیلمهای این مسابقه در هر چهار تعلق گرفت، که اسامی اعضای هیئت داوران و برندگان این جوایز، به شرح زیر است:
بخش رقابتی «فیلمهای سینمایی»:
اعضای هیئت داوران بخش رقابتی «فیلمهای سینمایی» سومین جشنواره فیلم کُردی «مسکو» که عبارت بودند از: «اکاترینا فیلیپووا» رئیس هیئت داوران، «یولیا کلینین» و «دیمیتری کیسلف» هر سه از کشور روسیه؛ جایزه «خورشید طلایی» را به فیلم سینمایی «بیرهخانه» (حفرهای در دیوار) به کارگردانی «بلال کورکوت» Bilal Korkut از کشور ترکیه تقدیم کردند که درباره یک کُردشناس آمریکایی است که توانسته دنیای شعر کردستان را به خوبی درک کند. این جایزه، توسط خانم «اکاترینا فیلیپووا» رئیس هیئت داوران به نیابت از کارگردان این اثر سینمایی به خانم «روژدا اورالا» دستیار این کارگردان اهدا شد.
جایزه ویژه هیئت داوران این بخش نیز به خاطر عشق به قهرمانان سرزمین و ایجاد دنیایی از رئالیسم جادویی به فیلم سینمایی «پیرهبوک» به کارگردانی «لطفی ایردم» از کشور ترکیه تقدیم شد. که توسط «تیما تقیزاده« بازیگر فیلم سینمایی «پنج کیلو گردو» به نیابت از کارگردان این اثر سینمایی به «نورالله کایا» بازیگر نقش اصلی این فیلم اهدا شد.
بخش رقابتی «فیلمهای مستند بلند»:
اعضای هیئت داوران بخش رقابتی «فیلمهای مستند بلند» این رویداد سینمایی که عبارت بودند از: «شیلان سعدی» کارگردان و مستندساز از کشور ایران، «ژاوی ابراهیم» کارگردان و تهیهکننده از اقلیم کردستان عراق و «دنی دارل» بازیگر، کارگردان و تهیهکننده از کشور عراق؛ جایزه «خورشید طلایی» را به فیلم مستند «بیر» به کارگردانی «ویسی آلتای» از کردستان ترکیه تقدیم کردند.
جایزه ویژه هیئت داوران این بخش نیز برای روایتی همه جانبه در مورد کُردهای یارسان و همچنین مهارت تنبورنوازی و باورهای ریشهدار یارسان؛ به فیلم مستند بلند «تنبور» (تهمیره) به کارگردانی «فرید الهامی» از کشور ایران تعلق گرفت که توسط خانم «مارگاریتا کاراتینا» مدیر بخش روابط بینالملل کنسرواتوار چایکوفسکی به این هنرمند حوزه موسیقی اهدا شد.
«فرید الهامی» از هیئت داوران و برگزارکنندگان جشنواره تشکر کرد و گفت که جایزه خود را به عشق و زیبایی و همچنین به همه عاشقان و کسانی که زندگی را دوست دارند تقدیم میکند و خواهان آشتی در سراسر جهان شد.
بخش رقابتی «فیلمهای کوتاه داستانی»:
اعضای هیئت داوران بخش رقابتی «فیلمهای کوتاه داستانی» این جشنواره نیز که عبارت بودند از: «ابراهیم سلمان» نویسنده، کارگردان، فیلمنامهنویس و بازیگر ـ ریاست هیئت داوران از کشور عراق، «چریکه محمدعلی» بازیگر تئاتر و سینما از اقلیم کردستان عراق و «امیر غلامی« کارگردان، فیلمنامهنویس، پژوهشگر، منتقد و نویسنده از کشور ایران؛ جایزه «خورشید طلایی» را به فیلم کوتاه داستانی «ناشنیده» به کارگردانی «رمضان کیلیچ»از کشور ترکیه تقدیم کردند که این جایزه توسط «امیر غلامی» از اعضای هیئت داوران به این فیلمساز کُرد اهدا شد.
بخش رقابتی «فیلمهای مستند کوتاه»:
اعضای هیئت داوران بخش رقابتی «فیلمهای مستند کوتاه» دومین دوره جشنواره فیلم کُردی «مسکو» که عبارت بودند از: «ریبر دوسکی» کارگردان کُرد مقیم کشور هلند ـ رئیس هیئت داوران، «نسرین عابدین» کارگردان و تهیهکننده از کشور سوریه و «کیوان فهیمی» کارگردان و فیلمنامهنویس از کشور ایران؛ جایزه «خورشید طلایی» را به فیلم کوتاه مستند «کوهستان: یک روایت زنانه» به کارگردانی «ریبوار محمودپور» از کشور ایران تقدیم کردند که این جایزه توسط «بهروز قبادی» کارگردان فیلم سینمایی «پنج کیلو گردو» به این فیلمساز کردستانی اهدا شد.
جایزه ویژه هیئت داوران این بخش نیز برای روایتی جذاب که موضوعات رشد شخصی، غلبه بر مرزها و پیگیری رؤیاها را در بر میگیرد؛ به فیلم مستند «5 دقیقه آخر» به کارگردانی «شهرام مسلخی» از کشور ایران تعلق گرفت که این جایزه توسط خانم «ویکتوریا شیشکووا» از مسئولان اصلی گالری هنر معاصر «تریپتچ» در کشور روسیه به این فیلمساز ایرانی اهدا شد.
جایزه حمایت از سینمای کُردی:
مسئولان جشنواره فیلم کُردی «مسکو»، برای نخستین بار؛ جایزه جدیدی را در این دوره از رویداد سینمایی در جهت حمایت از سینمای کُردی اهدا کردند که به «فرید الهامی» کارگردان فیلم مستند بلند «تنبور» (تهمیره) تعلق گرفت که توسط خانم «گولیزر گردنزری» دبیر جشنواره به این هنرمند حوزه موسیقی اهدا شد.
اکران فیلم سینمایی «پنج کیلو گردو» در مراسم اختتامییه
بعد از مراسم سومین دوره جشنواره فیلم کُردی «مسکو»، فیلم سینمایی «پنج کیلو گردو» به کارگردانی «بهروز قبادی» و با حضور این فیلمساز کُرد و همچنین «محمد نوری» و «تیما تقیزاده» بازیگران اصلی یان اثر سینمایی در ساعت 21 در سینمای افسانهای «توهم» روی پرده رفت.
اکران فیلم سینمایی «پنج کیلو گردو» را به مردم کُردستان
«بهروز قبادی» قبل از آغاز اکران دومین اثر سینماییاش گفت: اکران فیلم سینمایی «پنج کیلو گردو» را به مظلومیت ملت کُرد تقدیم میکنم. امیدوارم که روزی فرا برسد که کُردها بیشتر از این رنج نبرند و در آرامش زندگی کنند. همچنین به همه دوستانم که امشب جایزه گرفتند، تبریک میگویم و بهترینها را برایشان آرزو میکنم. از خانواده گردنزری هم تشکر میکنم که در کشور روسیه برای معرفی هر چه بهتر فرهنگ و هنر کردستان تلاش میکنند.
در فرهنگ مردم کُرد، زن از اهمیت ویژهای برخوردار است
در ادامه این مراسم، «تیما تقیزاده» بازیگر اصلی فیلم سینمایی «پنج کیلو گردو» نیز گفت: برای بازی در این فیلم، باید به کُردستان سفر کرده و به مدت یک ماه در آنجا زندگی میکردم. من میهمان مردم کُرد نبودم بلکه آنها با من، مثل خانواده خودشان رفتار میکردند. با وجود اینکه من کُرد نیستم؛ در آنجا اصلاً احساس غریبی نمیکردم. در فرهنگ مردم کُرد، زن از اهمیت ویژه و جایگاه بالایی برخوردار است و این احترام والا به زن و زایش، احترام به من و همه زنان است؛ احترامی که قبل از این، نمیدانستم که این نوع احترام به جایگاه ارزنده زن وجود دارد. به عنوان یک زن ایرانی، قلب من در کنار تمام زنان و دختران آزاده کُرد است؛ زندهباد کردستان.
تشکر از خانواده گردنزری
در بخش دیگری از این مراسم اختتامییه، «محمد نوری» بازیگر اصلی فیلم سینمایی «پنج کیلو گردو» گفت: خدمت همگی حاضران در این سالن باشکوه، عرض سلام و احترام ویژه دارم. از خانواده محترم گردنزری هم تشکر و قدردانی میکنم.
اجرای بخشی از مقامات تنبور مقدس یارسان
در این مراسم همچنین «فرید الهامی» خواننده، آهنگساز، پژوهشگر و نوازنده ساز تنبور به همراه «سعید امامی» با ساز دف، بخشی از مقامات تنبور مقدس یارسان را اجرا کردند.
نمایش 42 فیلم از سینماگران 9 کشور
سومین دوره جشنواره فیلم کُردی «مسکو»با هدف انعکاس فرهنگ و تاریخ کُرد و همچنین زندگی مدرن این ملت، با نمایش 42 فیلم در بخشهای رقابتی شامل؛ 5 فیلم بلند، 7 فیلم مستند و 27 فیلم کوتاه از سینماگران کشورهای آلمان، روسیه، اسپانیا، سوئد، یونان، عراق، سوریه، ترکیه و ایران، 3 فیلم در بخش «نمایش ویژه»، شب سینمای کُردی و نمایشگاه هنری و فرهنگی در سالنهای مرکز سینمایی «کارو اتروم» در شهر مسکو در کشور فدراسیون روسیه برگزار شد.
بدون دیدگاه