به منظور حفاظت و جلوگیری از تخریب آثاروبقایای بجای مانده از حمام صفوی شهر باستانی فرح‌آباد و ایجاد سایت موزه باستان‌شناسی نخستین فصل کاوش این مجموعه تاریخی آغاز شد.
به گزارش روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌ فرهنگی و گردشگری، محمد آرمان ارشادی سرپرست هیأت باستان‌شناسی با اعلام این خبر گفت: شهر باستانی فرح‌‌آباد در ۲۵ کیلومتری شمال شهرساری، ۲ کیلومتری جنوب دریای مازندران (کاسپی) و در ساحل رودخانه تجن قرار دارد.
مدیر پایگاه میراث‌فرهنگی فرح‌آباد ساری افزود: با استناد به متون و منابع موجود این شهر در گذشته دهکده کوچکی به نام طاهان بوده که شاه عباس کبیر در سال 1021 هجری قمری دستور ساختش را صادر کرده است.
او اظهار کرد: طبق شواهد تاریخی موجود این شهر دارای میدانی مستطیل شکل در راستای شمالی – جنوبی بوده که به عنوان بازار و یا هسته مرکزی آن محسوب می‌شده که در قسمت شمال کاخ جهان‌نما، بخش جنوبی مسجد مدرسه شاه عباس و حمام و در شرق میدان و بر روی رودخانه تجن پل قرارداشته است.
این باستان‌شناس افزود: در حال حاضر از این شهر باستانی، بنای مسجد مدرسه، بقایایی از حمام، پل و کاخ جهان نما قابل مشاهده است که با یک نگاه کلی و موقعیت قرارگیری آثار می‌توان آن را با معماری شهر اصفهان و میدان نقش جهان مقایسه کرد.
این دانشجوی دکتری باستان‌شناسی خاطر نشان کرد: بنای مسجد مدرسه که پلان چهار ایوانی خود را حفظ کرده با مطالعات انجام شده مرمت و از سال 1387 خورشیدی به عنوان پایگاه میراث‌ فرهنگی فرح آباد ساری مورد استفاده قرار گرفت و بازدید آن برای عموم آزاد شد.
او در ادامه با اشاره به اهمیت و ویژگی‌های تاریخی –فرهنگی کاخ جهان نما و آغاز پژوهش‌های علمی آن در سال 1385 گفت : تیم‌های باستان‌شناسی در سالهای 1388،1390،1391 و 1399 در راستای شناخت بیشتر و دقیق‌تر پیشینه تاریخی این اثر تاریخی اقدام به گمانه زنی و کاوش کردند .
مدیر پایگاه میراث‌فرهنگی فرح‌آباد ساری در ادامه با بیان اینکه پل آجری نیمه ویران این شهر باستانی با عرض 6 متر در جهت شرقی – غربی روی رودخانه تجن ساخته شده خاطرنشان کرد:این پل در گذشته دارای هفت دهانه بوده که بخش بیشترآن تخریب و امروزه تنها دو دهانه از آن به پهنای 80/4 باقی مانده است.
سرپرست هیأت باستان‌شناسی از دیگر آثار شهر باستانی فرح‌آباد را حمام آن دانست که با مصالح آجر و ملاط ساروج ساخته شده و در قسمت شمال شرق مسجد مدرسه شاه عباسی قرار دارد.
به گفته ارشادی از آنچه قابل مشاهده است می‌توان به این موضوع پی برد که این حمام از راهروی ورودی، رختکن، خزینه و گرمخانه تشکیل شده که برای شناخت بیشترآن نیاز به کاوش و بدست آوردن پلان حمام است.
او گفت: در راستای رسیدن به پاسخ پرسش‌های یاد شده، حفاظت و جلوگیری از تخریب بیشتر آثار و بقایای بجای مانده از حمام صفوی، ایجاد سایت موزه باستان‌شناسی، فراهم کردن بستر مناسب برای بازدید علاقمندان به مواریث فرهنگی- تاریخی و گردشگران داخلی- خارجی، کاوش حمام صفوی برای نخستین بار با مجوز ریاست پژوهشگاه میراث‌فرهنگی وگردشگری در دستور کار قرار گرفت.
مدیر پایگاه میراث‌ فرهنگی فرح‌آباد ساری در پایان با اشاره به اینکه مجموعه فرح‌آباد به شماره ۱۳۷۶ در تاریخ ۱۶ اسفند ماه ۱۳۵۵در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده خاطرنشان کرد: سال ۱۳۸۵ نقشه عرصه و حریم این مجموعه تهیه و در سال 1395 مورد بازنگری قرار گرفته و سپس در کمیته حرایم مصوب و ابلاغ شده که همچنان لازم الاجراست.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *